Even voorstellen Joop Castelijn

“De toegenomen aandacht voor zelfhulp laat zien dat steeds meer mensen de regie van hun leven in eigen hand nemen. Ook als het om gezondheid en ziekte gaat.”

Ik ben Joop Castelijn, inmiddels 71 jaar, 42 jaar getrouwd, ik kom uit de levensmiddelen wereld. 29 jaar geleden kreeg ik een hartinfarct en nog verschillende levensbedreigende ziektes en kwam toen in de WAO. Ik was geen man om thuis achter het raam te zitten en wilde vrijwilligerswerk doen. Toen ben ik op een middelbare school vrijwilliger begeleider bij de computers geworden, daarna contactpersoon van een vereniging voor Astma/COPD patiënten en toen vrijwilliger bij het Astma Fonds enz.

In het jaar 2001 waren er in ’s-Hertogenbosch enkele mensen, “o.a. Joke de Haas, Pim Sampers, Theo Leermans, Ine de Bresser, Piet Willems”,  die vonden dat er naar het voorbeeld van zelfhulpnetwerk Eindhoven in Den Bosch ook een Steunpunt Zelfhulp ’s-Hertogenbosch opgezet zou moeten worden op de Bossche manier, omdat er vraag was naar lotgenoten bijeenkomsten. Men begon toen met vier zelfhulpgroepen, nu zijn er 43 zelfhulpgroepen. Dat werd een succes, mensen bij elkaar zonder professionals met hetzelfde probleem of ziekte.

Wij gaan nog steeds uit van de kracht van de mensen zelf, daar komt men achter als je in een zelfhulpgroep plaats neemt. De Zelfhulp is geen vervanging van de professionele hulp maar kan een aanvulling zijn.

Op 26 april 2005 werd Steunpunt Zelfhulp ’s-Hertogenbosch & Regio een stichting. In september 2005 werd aan mij gevraagd om secretaris in het bestuur te worden, heb ik ja tegen gezegd.

Op 27 februari 2005 hebben Theo Leermans en ik de zelfhulpgroep Astma/COPD opgericht, wij hadden toen 20 personen in deze groep. Op 13 december 2017 ben ik als begeleider met de Astma/COPD zelfhulpgroep gestopt en gelukkig is Theo Leermans doorgegaan t/m heden. Ik heb zelf ook veel geleerd in  de zelfhulpgroep Astma/COPD want ik heb ook deze ziekte. In deze Astma/COPD zelfhulpgroep kwam een mevrouw als deelneemster zij had het benauwd en de groep heeft deze mevrouw geadviseerd beter haar medicijnen in te nemen en zij ging met enkele medelotgenoten sporten voor Astma/COPD patiënten en na een half jaar was deze mevrouw zover opgeknapt dat zij weer vrolijk door het leven verder ging. Ik vind door mijn ervaringen met lotgenoten dat Zelfhulp helpt!!

Op 30 mei 2018 ben ik begeleider geworden van de zelfhulpgroep rouwverwerking, dit is een heftige groep maar de mensen kunnen hun verhaal kwijt en horen van gelijk gestemde op welke wijze die met het probleem omgaan als je dierbare is overleden.

Ik vind het zo prachtig iedere dag van de week, en ook op zaterdag, zondag en de feestdagen kunnen de zelfhulpgroepen bij ons bij elkaar komen.

Ik heb een groot respect voor de verslavingsgroepen. Deze mensen zijn over die zware drempel gestapt om hun verslaving onder controle te houden en houden elkaar clean. Wij hebben in huis o.a. de bekende AA, NA, CA enz.

Dit vrijwilligerswerk vind ik fijn om te doen, daar krijg ik weer energie van.

3 Comments on “Even voorstellen Joop Castelijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.