Nieuwsbrief 21-12-2022

Van de bestuurstafel

In mijn vorige column gaf ik al aan dat we een nieuwe logo hebben. Dit hebben we inmiddels in al onze communicatievormen doorgevoerd. We zijn er zelf heel trots op: het geeft een gevoel van frisheid en straalt vooral uit dat we er samen voor staan.
Dit jaar kom je ons ook vaker tegen op Social Media zoals FaceBook en Instagram. Als je ons daar tegenkomt is het fijn als je ons liket of deelt. Het valt me nog steeds op hoe weinig mensen van ons bestaan weten.

Inmiddels hebben we extra ondersteuning om deze activiteiten uit te voeren in de persoon van Marianne van der Pas. Zij is zelf ook ervaringsdeskundig en komt wekelijks twee dagdelen ons secretariaat ondersteunen, waar we heel blij mee zijn.

Inmiddels hebben we extra ondersteuning om deze activiteiten uit te voeren in de persoon van Marianne van der Pas. Zij is zelf ook ervaringsdeskundig en komt wekelijks twee dagdelen ons secretariaat ondersteunen, waar we heel blij mee zijn.

Binnen, maar ook buiten, ons bestuur hebben we Joop Castelijn al enige tijd moeten missen vanwege ziekte. Hij is gelukkig weer aan het herstellen maar heeft aangegeven eind dit jaar zijn bestuursfunctie neer te leggen. We begrijpen zijn keuze en respecteren die, maar gaan zijn inbreng vreselijk missen. Joop heeft heel lang voor het Steunpunt in verschillende functies belangeloos ondersteuning gegeven. We zijn hem daar heel dankbaar voor.

Soms lijkt een domino-effect te ontstaan want Jack Spruyt, penningmeester en vicevoorzitter in ons bestuur, heeft ook te kennen gegeven te stoppen per 31 december 2022. We vinden dat we beide vacatures niet hoeven in te vullen, maar enkel een penningmeester willen gaan werven. De goede lezer begrijpt nu dat we heel blij zullen zijn met suggesties voor deze vacature.

Inmiddels hebben we van de gemeente ‘s-Hertogenbosch te horen gekregen dat we ook voor het komend jaar subsidie mogen ontvangen. We hebben meer nodig en gevraagd, onder andere door hogere energiekosten, en hebben dit toegewezen gekregen. Van de omliggende gemeenten hebben we nog geen akkoord op onze vragen een steentje bij te dragen. Een inventarisatie uit welke postcodegebieden onze bezoekers vandaan komen, levert inzicht en onderbouwing op voor onze aanvragen bij deze gemeenten.

Vermeldenswaard is zeker dat Marianne van der Sloot, onze nieuwe wethouder van onder andere Sociale Structuur, voor haar eerste kennismakingsbezoek aan haar werkveld voor ons Steunpunt heeft gekozen. Op 23 augustus hebben we haar geïnformeerd over waar het Steunpunt Zelfhulp zoal voor staat. Ze was erg onder de indruk en zegde toe een keer bij een meeting aan te sluiten. Uit eigen ervaring weet ik dat dát de enige weg is om te kunnen begrijpen wat er binnen onze muren allemaal afspeelt.

Het einde van 2022 is in zicht en ik wens u allen, namens het Bestuur van Steunpunt Zelfhulp, hele fijne feestdagen toe en alvast een heel goed begin van 2023.

Hans van Grieken
Voorzitter

Stichting Steunpunt Zelfhulp ‘s-Hertogenbosch & Regio

Kerstlunch

Op woensdag 14 december 2022 hebben we met een aantal vrijwilligers het jaar 2022 afgesloten. Een bedankje voor alle vrijwilligers.

Voor hen die het verschil maken

Voor hen die zien
Lezen tussen de regels door
Oog hebben voor wat nodig is
Klaarstaan met een luisterend oor

Voor hen die voelen
Meeleven met mensen in nood
Hun hart openstellen
Voor een vreemde of lotgenoot

Voor hen die doen
Voor anderen durven spreken
Tijd vrijmaken voor wat nodig is
De handen uit de mouwen steken

Bedankt!

Zelfhulpgroepen

Zelfhulpgroepen zijn heel divers, deelnemers komen uit alle lagen van de bevolking. Elke groep is uniek maar toch zijn er ook overeenkomsten. Ze werken zelfstandig en anoniem, zijn georganiseerd rond een ziekte of probleem en niet gebonden aan gemeentegrenzen.

Bij Steunpunt Zelfhulp bestaat geen lidmaatschap, deelname aan de zelfhulpgroepen is gratis en dat maakt de drempel om mee te doen een stuk lager. Stap voor stap ga je meedoen. Heel simpel.

Neem eens een kijkje in het overzicht van de zelfhulpgroepen.

Wil je meer weten over een zelfhulpgroep of andere informatie? Neem gerust contact met ons op.

Codependents Anonymous

Ergens langs de lijn leerde je twijfelen aan je eigen waarneming, je gevoelens te negeren en je behoeften over het hoofd te zien. Je kijkt naar anderen om te weten wat je moet denken, voelen en gedragen. Andere mensen geven je informatie over wie je bent en zou moeten zijn. Het is belangrijker om meegaand of vermijdend te zijn in plaats van jezelf te zijn, en je hebt starre opvattingen over “zo hoort het te zijn”. Je gelooft dat als je maar je uiterste best doet, dat alles goed zal komen.

Codependentie is aangeleerd gedrag om op een ongezonde manier voor andere mensen te zorgen ten koste van goede en noodzakelijke zorg voor jezelf.

Donderdag; meeting 19:30-21.00 uur
Deelname is gratis en anoniem.

www.zelfhulpdenbosch.nl/coda/

Feniks
Omgaan met ouderverstoting

In januari start de zelfhulpgroep Feniks. Feniks is een supportgroep voor ouders die te maken hebben met ouderverstoting en het contact met hun kind(eren) zijn verloren of dreigen te verliezen.

Tijdens de bijeenkomsten helpen verstoten ouders elkaar door hun ervaringen te delen en zo herkenning en steun te vinden. Als je meer inzicht krijgt over hoe het proces van ouderverstoting werkt en wat je kunt doen om de schade voor jezelf en je kind te beperken, kun je als ouder beter omgaan met je gevoelens, zoals je machteloosheid.
Je zult je weer sterker gaan voelen.

Meer informatie

Gewijzigde openingstijden

Van 23 december 2021 tot 2 januari 2022 is het kantoor gesloten.

Een aantal zelfhulpgroepen zullen in deze periode gewoon doorgaan.

Heb je interesse om mee te doen?
Kijk op onze website of mail ons gerust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.