Een verborgen parel in onze stad

Bossche Omroep 4 maart 2020

Het Steunpunt Zelfhulp ‘s-Hertogenbosch & Regio geeft onderdak aan meer dan veertig zelfhulpgroepen op het gebied van lichamelijke en geestelijke gezondheid en op het gebied van verslaving. De zelfhulpgroepen zijn  opgericht vanuit hulpvragen uit de samenleving.

Sinds 1 februari heeft het Steunpunt Zelfhulp een nieuwe voorzitter. Hans van Grieken (66) werd direct gegrepen toen hij voor het eerst in aanraking kwam met het Steunpunt Zelfhulp.

“Er zijn maar weinig mensen die beseffen dat hier in het voormalige klooster aan de Sonniusstraat meer dan 350 mensen per week over de vloer komen”, vertelt Hans van Grieken, voorzitter van het Steunpunt Zelfhulp. “Allemaal betrokken mensen, die een gezamenlijke probleem met elkaar willen delen. Alle groepen zijn zélf verantwoordelijk; er zijn geen  professionals. Dat raakte mij toen ik in zo’n groep eens mocht meekijken. Voor heel veel mensen is dit een weg naar herstel van eigenwaarde waardoor ze weer kunnen meedoen in de maatschappij of een vorm van herkenning krijgen.”

Hans van Grieken heeft een lang werkzaam leven achter de rug in de zorg en in de re-integratie van mensen met auditieve, visuele en/of autistische aandoeningen. Op 59 jarige leeftijd kwam Hans in de WW terecht. Van daaruit heeft hij veel vrijwilligerswerk opgepakt. Zo werd hij onafhankelijk voorzitter van de Cliëntenraad Participatiewet van ‘s-Hertogenbosch. Ook was hij voorzitter van de Centrale Cliëntenraad van het UWV en van daaruit ook zitting gehad in de Landelijke Cliëntenraad. “Ik hou van mensen en wil me graag inzetten voor die mensen bij wie het leven niet zo makkelijk gaat”, aldus Hans.

 

“In Nederland zijn goede voorzieningen, maar veel mensen zijn er niet voldoende mee geholpen of vallen terug in oude gewoonten”, gaat Hans verder. “Soms is behandeling niet volledig mogelijk, maar wordt er gezocht naar herstel om toch mee te kunnen doen in de maatschappij. Gebleken is dat ervaringsdeskundigen hier meer kunnen betekenen dat professionals. Niet onbelangrijk hierbij is dat bij alle groepen deelname vrijwillig en gratis is en anonimiteit gewaarborgd is. Ik wil meer bekendheid zodat meer mensen ons weten te vinden. Daarnaast hoop ik dat meer eerstelijns professionals onze toegevoegde waarde goed inschatten en hun cliënten doorverwijzen.

En ik wil dat de politiek ons naar waarde weet in te schatten en deze maatschappelijke waarde weet om te zetten in structurele bekostiging. We hebben genoeg te doen dus de komende tijd.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.