Strijd tegen eenzaamheid

Voor de originele krantenartikel klik hier : Brabants Dagblad 10-04-2021 


Jacqueline Vermeulen van Humanitas praat met eenzame cliënt. © copyright Marc Bolsius

De strijd tegen eenzaamheid biedt gelukkig genoeg hoop

De eenzaamheid is het afgelopen jaar fors toegenomen. Zowel ouderen als jongeren zijn eraan ten prooi gevallen. Velen hebben de slag gemist maar de oorlog is nog niet verloren. Een open vizier en houding kunnen het verschil maken, evenals lef. Los hiervan bestaan allerlei initiatieven en hulpmiddelen om het probleem wat draaglijker te maken of zelfs (goeddeels) uit te bannen.

Chris Korsten 09-04-21, 21:45

Een mens is een sociaal dier, je hoeft geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben om dat in te zien. Maar wát als de sociale contacten spaak zijn gelopen, en gevoelens van eenzaamheid overheersen?

Een gespecialiseerde organisatie die op dit terrein een steuntje in de rug kan bieden, is Humanitas. „Met het oog op de ‘duurzaamheid’ hechten we veel waarde aan het aanleren van contactuele vaardigheden. Een complimentje aan de ander? Zoiets kan een schot in de roos betekenen. We hebben twee specifieke trainingen ontwikkeld: de online training Méér contact en de livetraining Uit je eenzaamheid. De resultaten zijn bevredigend”, vertelt coördinator Jacqueline Vermeulen. „Bewustwording en zelfvertrouwen vormen de sleutelwoorden.”

Coronalotgenotengroep

Bij Steunpunt Zelfhulp gaan binnenkort coronalotgenotengroepen van start. „Daaraan is veel behoefte. Door de crisis verkeren jongere én oudere alleenstaanden in een sociaal isolement. Velen zijn hun baan verloren of door de maatregelen maandenlang ‘veroordeeld’ geweest uitsluitend thuis te werken of te studeren. Zonder enig vertier. Weer anderen kregen opeens te maken met het verlies van een dierbare”, verduidelijkt coördinator Liesbeth Graafmans. „De lotgenotengroepen zullen anders dan onze zelfhulpgroepen worden begeleid door een professional. ‘Gewoon’ op onze locatie; online activiteiten achten we minder geschikt voor eenzame mensen.”

PowerUp073 zit óók niet stil. „We draaien nu twee groepen. Jongeren in de leeftijd tussen 18 en 25 jaar hebben zich eerst aangemeld op de site van onze partnerorganisatie Join us. Een aantal van hen vecht tegen structurele eenzaamheid. Dus iets wat ook vóór het coronatijdperk in een belangrijke mate hun leven bepaalde. Vandaar dat we tijdens de groepsbijeenkomsten flink inzetten op het werken aan sociale vaardigheden en de persoonlijke ontwikkeling”, licht jongerenwerker Lies van Lokven toe.

De strijd tegen eenzaamheid 

Vrijwilligerswerk of een zinvolle dagbesteding zijn andere wapens bij de strijd tegen eenzaamheid. Joke Huiskens(79), woonachtig in een appartement dat deel uitmaakt van de Antoniegaarde, heeft dat nadrukkelijk bewezen. „Tot voor kort woonde ik geheel zelfstandig. Dat was soms heel moeilijk, vooral omdat ik me eenzaam voelde. Het gaat ineens een stuk beter met me. Hoe dat komt? Misschien wel doordat ik minder zorgen heb en overdag van alles te doen heb. De dagbesteding heeft veel te bieden: samen ganzenborden, knutselen, een bal gooien in een net. En gezellig wandelen in het Zuiderpark, met een lekker bèkske onderweg.”

In bijna elke Bossche wijk tref je tegenwoordig De Huiskamer aan. „Die hebben we speciaal voor ouderen opgezet. De Epigoon op De Maaspoort had ooit de primeur. Ontmoeting staat centraal, normaal gesproken minimaal eens per week. Mooi is dat de deelnemers met elkaar lunchen, los van het diverse activiteitenaanbod. Meerdere organisaties, waaronder ’S-PORT, zijn er al dan niet zijdelings bij betrokken. Corona heeft behoorlijk wat roet in het eten gegooid, nu gaat alles langzaam weer open”, aldus Anita Putters. Ze is werkzaam bij Farent, een stedelijke organisatie die eveneens het Infopunt Eenzaamheid en de cursus Positief gezond ouder worden heeft opgezet. Dat laatste heeft voornamelijk een preventieve insteek, gericht op de invulling van de tijd na het pensioen.

De oppashond 

Aandacht van een huisdier kan een ander probaat middel zijn tegen eenzaamheid. „Tegen een hond of kat praten, dat is nog niet zo’n gek idee”, concludeert Bianca Simons van stichting OOPOEH, een landelijk opererende organisatie die senioren in hun directe omgeving koppelt aan een oppashond. „We zijn eigenlijk een soort datingsite. Wat we beogen is niet alleen goed voor de fysieke beweging, maar ook voor de mentale gezondheid. Wandelen met een hond kent een interessante bijvangst. Want met zo’n viervoeter aan de riem krijg je over het algemeen snel contact met anderen. Een hond vormt vaak een ideaal onderwerp om een gesprekje over te beginnen.”

„We zijn eigenlijk een soort datingsite. Wat we beogen is niet alleen goed voor de fysieke beweging, maar ook voor de mentale gezondheid.

Bianca Simons, Stichting OOPOEH

Het probleem eenzaamheid geldt uiteraard lang niet voor iedereen, ook al ben je alleenstaand en op leeftijd. Immers is de ene mens de ander niet. Toos Verdonk(80), die in verpleeg- en verzorgingstehuis Nieuwehagen in een aanleunappartement woont, weet zichzelf altijd wel te vermaken zonder dat daar per se een ander bij komt kijken. „Eenzaamheid komt niet voor in mijn vocabulaire. Ik kom voortdurend tijd te kort, doordat ik veel hobby’s en interesses heb. Deels heb ik dat te danken aan mijn jeugd. We hadden het vroeger niet breed, in cultureel opzicht waren we stinkend rijk”, vertelt Verdonk die in het voorafgaande onder meer als docent Nederlands door het leven ging. „Na mijn studie ben ik nooit meer opgehouden met leren of studeren. Momenteel volg ik bijvoorbeeld een onlinecursus filosofie. Haha, zo word ik nóg wijzer dan ik al ben. Dat ik positief gestemd ben en voor veel dingen opensta, scheelt natuurlijk ook een boel.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.